Cirkus in beweging ontwikkelt een inspirerend duurzaamheidsbeleid.

We willen ons doorheen heel de werking inzetten om zorg te dragen voor elkaar én voor onze planeet. Een bevraging onder onze leden in 2021-2022 sterkte onze overtuiging dat we daarmee een gewenste weg insloegen. We willen een levend voorbeeld zijn én zo anderen inspireren.
Duurzaamheid ligt in het hart van onze ecologische, sociale en economische leefwereld. Leefbaarheid, houdbaarheid en rechtvaardigheid staan daarin centraal. Als drie jongleerballen die elk evenveel aandacht vragen om in de lucht te blijven.

Hieronder geven we graag mee hoe we daar tot nu toe vorm aan gaven en waar we verder op blijven inzetten.

Sociaal leefbaar

Al 30 jaar staan waarden als (zelf)vertrouwen, veiligheid, samenwerking en plezier centraal in onze circuspedagogie. Daar blijven we ook de volgende 100 jaar op inzetten. Met een jaarlijks gemiddelde van 1300 deelnemers en duizenden anderen die we bereiken via onze workshops en animaties geloven we dat we een belangrijke bijdrage leveren aan een sociaal leefbare wereld.
Ook met het team zetten we volop in op verbindende communicatie, wederkerige feedbacksessies en een cultuur van (zelf)evaluatie.
In onze externe samenwerkingsverbanden gaan we open verbindingen aan waar we uitgaan van respect en wederkerigheid. Samen komen we verder!

Sociaal en economisch rechtvaardig

Dat zijn we pas als iedereen bij ons circus kan volgen. Daarom werken we gestaag verder aan een gedifferentieerd prijzenbeleid (waarbij de UiTPAS een grote rol speelt), ons G-circus aanbod, aan vormingen voor onze lesgevers en assistenten, werken we zoveel mogelijk drempels weg en investeren we steeds meer in verregaande samenwerkingen met welzijnsinstellingen, buurtwerkingen en vele andere fantastische partners om toe te werken naar een echt inclusieve samenleving.
Volwaardige participatie zetten we voorop in al deze trajecten.
Ook onze bottom-up jeugdraad staat in de steigers. Zo brengen onze circuskinderen en jongeren hun eigen ervaringen, expertise en verwachtingen binnen in ons verhaal.

Als organisatie trekt CiB sinds 2022 volop de kaart van zelfsturing en het optimaal inzetten van ieders talenten in een organisatie waar participatie, transparantie en authenticiteit centraal staan. We organiseren ons in rollen en bubbels en geven veel vertrouwen aan elkaar. Samen dragen we zorg voor het welzijn van de hele organisatie.

Ecologisch leefbaar en houdbaar

We verkleinen onze ecologische voetafdruk en delen onze ervaringen met partners om hen mee op die bakfiets te krijgen.

Hierbij graag een overzicht van enkele van onze initiatieven voor een duurzame planeet.

  • In 2020 lanceerden we ‘Leuven Boomt!’ waar je bij je inschrijving 1 euro extra kan betalen die rechtstreeks doorgestort werd aan BOS+.
    En deze campagne loopt nog steeds en breidt zich steeds meer uit in Leuven.
    Bij je inschrijving kan je nog steeds 1 euro extra betalen voor BOS+ Vlaanderen.
    Waarom? Omdat er te veel bomen gekapt worden. En omdat ze broodnodig zijn voor alle leven op aarde. 21 redenen waarom bossen belangrijk zijn.
  • We kiezen wanneer we kunnen voor de bakfiets of de cambio deelauto i.p.v. de ‘bisser’ camionette. Voor alle afstanden onder de 1000 km, of die minder dan 12u reizen zijn, nemen we de trein i.p.v. het vliegtuig. Waarom? Omdat we op die manier onze CO2 (koolstof) uitstoot kunnen verminderen. Transport, waaronder autoverkeer, is wereldwijd verantwoordelijk voor 24% van de CO2-uitstoot. Verminder je koolstofvoetafdruk met deze tips van WWF.
  • We gaan voor zo weinig mogelijk afval op kampen en evenementen. We vragen mensen om drinkbussen – van Cirkus in Beweging 😊 – te gebruiken en om versnaperingen in doosjes mee te brengen.
    Waarom? Omdat er ontzettend veel energie en voedingsstoffen nodig zijn om verpakking te produceren. Omdat er nog te veel verbrand wordt om het te laten verdwijnen. En omdat tonnen afval in onze zeeën en oceanen belanden en er het zeeleven mee bedreigen.
  • We kiezen steeds voor vegetarisch op evenementen en stimuleren ouders om minder vlees mee te geven aan kinderen op kampjes. In 2021 lanceerden we onze eerste veggie challenge.
    Waarom? De wereldwijde veehouderij is volgens onderzoek verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Lees meer over de milieu impact van vlees.
  • Voor de organisatie van onze evenementen onderwerpen we onze activiteiten aan een duurzaamheidsscan. Zo werken we onder andere samen met organisaties die strijden tegen voedselverspilling.
    Waarom? Omdat 1/3de van de gehele voedselproductie wordt weggegooid en dat terwijl er miljoenen mensen in hongersnood leven.
  • We focussen op digitale communicatie en promotie. Als er al wordt geprint doen we dit op gerecycleerd papier.
    Waarom? Minder papier betekent ook minder afval, minder printers die paraat moeten staan, minder inktpatronen die weggegooid moeten worden en minder elektronisch afval dat gerecycleerd moet worden. Elke niet gebruikte kilo papier, vermindert uw CO2–uitstoot met 2,9 kg.

Samenwerkingen

En dat we goed zijn in verbinden dat wisten jullie al. We werken samen met anderen om van elkaar te leren, om ieder zijn expertise in te brengen en om samen een echt verschil te kunnen maken.

Om onze doelen inzake sociale en economische rechtvaardigheid te bereiken werken we met velen samen: buurtwerkingen Fabota, De Ruimtevaart en de buurtwerkingen van de Stad Leuven

Onze partners voor een grotere ecologische impact zijn momenteel ook talrijk:

  • Voor LEUVEN BOOMT! Konden we al rekenen op de deelname van Paardenkop vzw, Koninklijke Harmonie De Volharding, 30CC en OPEK partners Het Nieuwstedelijk en Fabuleus. Wil jij je ook aansluiten? Wil je ook deelnemers die kleine extra vragen voor meer bomen? Stuur ons een mailtje op Leuvenboomt@gmail.com
  • Zelf al die bomen gaan planten, dat leek ons wat ver gegrepen, en wie beter dan BOS+ die zowel in Vlaanderen als Tropisch bos aanplant en zo mee ons globaal ecosysteem herstelt.
  • In 2022 werd CiB lid van het Leuvense overleg/festival WARM ALARM!
  • Sinds september 2022 zijn we pulsegenoot binnen het PULSE transitienetwerk. Pulsegenoten dragen door hun lidmaatschap bij aan het in kaart brengen van wat er leeft rond duurzaamheid in de brede cultuur-, jeugd- en mediasector. Op die manier helpen ze goede praktijken en innovatieve oplossingen uit het netwerk versnellen, ondersteunen en opschalen.

Duurzaamheidsscan

Download HIER de duurzaamheidsscan, die we gebruiken om onze activiteiten zo milieuvriendelijk te maken.