Geschiedenis

1990 Begin

De Leuvense circusschool ‘Cirkus in Beweging’ werd opgericht door Rika Taeymans, licentiate lichamelijke opvoeding en psychomotorische therapie, dansdocente en docente circustechnieken. Na haar studies werkte zij in Londen 4 jaar intensief met kinderen in een rondreizend circus- en theatergezelschap. Ze volgde de franstalige Formation Supérieure des Arts du Cirque aan de Ecole de Cirque de Bruxelles en stond mee aan de wieg van de Formation Pédagogique binnen het bestel van deze bestaande Brusselse circusschool. In 1990 startte Rika een circusinitiatief in Leuven onder de vleugels van Acteerstudio Juego.

1993 Startjaar

Samen met 6 kandidaat-bestuursleden onderzocht Rika de mogelijkheid een eigen circusschool op te zetten, in 1993 werd deze gedoopt als vzw Cirkus in Beweging. In 1999 werd de ploeg uitgebreid met nieuwe leden. In 1998 ontvangt Cirkus in Beweging de prijs van het Panathlon Stipendium, wat een verdere professionalisering mogelijk maakt en in 2002 is er de erkenning door de toekenning van de Provinciale prijs voor sociaal-cultureel werk.

2000 Groei

Wat lieflijk begon als een circusschooltje met twee groepen kinderen die circustechnieken beoefenden, is intussen de grootste circusschool van Vlaanderen. Wekelijks komen ruim 600 kinderen en jongeren de circustrap opgekropen om te experimenteren met de technieken in alle maten en gewichten. Naast deze circusatelier-werking, ontwikkelde Cirkus in Beweging tal van andere projecten, stuk voor stuk organisch gegroeid door de juiste mensen op de juiste plek en ongelooflijk veel circusmagie.

2005 Verhuis

Eind 2004 barstte het kantoor bij Rika thuis in Tildonk echt uit haar voegen en doordat er steeds meer medewerkers ook op bureau kwamen werken, besloten we dat een verhuis naar Leuven de beste oplossing was. Op de Ruelensvest zelf, waar de circuslessen al 10 jaar plaatsvonden lagen nog enkele verlaten en ontoegankelijk geworden lokaaltjes op ons te wachten en dankzij de installatie van een nieuwe trap en elektriciteit (bedankt stad Leuven) werden daar de nieuwe bureaus geïnstalleerd. Zonder de hulp van Jan Van Craesbeek, als kunstenaar, ontwerper en uitvoerder was ons dat nooit gelukt. Kort nadien konden we ook enkele garages huren in het parkje achter het gebouw en daardoor werden alle diensten van Cirkus in Beweging geïnstalleerd op één centrale plaats: Erasme Ruelensvest 127.

2008 Internationale groei

Vanaf 2008 neemt de internationale werking een vlucht: naast de Europese uitwisselingsprojecten voor jongeren, zet Cirkus in Beweging Europese netwerkprojecten op rond uitwisseling voor circusdocenten. Na de editie van 2001 organiseert Cirkus in Beweging in 2007 een tweede keer het internationaal jeugdcircusfestival CirkOOH! CirkAAH! dat ook daarna zal blijven voortleven. In 2009 start een nieuwe samenwerking met de Stad Leuven, in de vorm van een jaarlijks Stadscircusfestival.

2009 Coördinatoren

In april 2009 werd een nieuwe structuur geïnstalleerd. Vanaf nu beheren drie coördinatoren de dagelijkse werking van Cirkus in Beweging.
Rika Taeymans besluit zich toe te leggen op hetgene wat ze het liefste doet en wordt Educatief Coördinator. De ploeg wordt versterkt met een Artistiek Coördinator, Jonas Van Soom, die al van kindsbeen lid is van Cirkus in Beweging en van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt, en een Zakelijk Coördinator, Annelies Claessens. Dit leidde tot een meer gestroomlijnde werking die meer ruimte laat om vernieuwende educatieve, artistieke en sociale projecten uit de grond te stampen en te begeleiden.

2010 Circushumaniora

Rika realiseert nog een droom. Als eerste in Vlaanderen krijgt Leuven een Circushumaniora, een partnerschap tussen het K.A. Redingenhof en Cirkus in Beweging.
Bovenop de educatieve en artistieke activiteiten heeft Cirkus in Beweging intussen een aardig internationaal netwerk uitgebouwd. In 2010 organiseren we een internationaal bijscholingsproject voor circusdocenten uit 6 Europese landen.

2012 Acro-parkour

Cirkus in Beweging organiseert voor de 3de keer het internationaal jeugdcircusfestival CirkOOH! CirkAAH! 70 jongeren uit 7 landen komen een week samen voor optredens, workshops en interculturele uitwisseling. We lanceren ook twee nieuwe lessenreeksen, Parkour en Retrocircus, waarmee we alweer nieuwe doelgroepen bereiken, de adolescenten (vooral jongens) en duo’s van grootouders en kleinkinderen. In deze lessen worden bewegingsvormen als parkour, freerunning en tricking gecombineerd met creativiteit en expressie.

2013 Cirkus in Beweging viert 20 jaar!!!

De vzw Cirkus in Beweging bestaat 20 jaar en dat wordt gevierd, samen met alle leden, medewerkers en vrijwilligers van het eerste uur! 2013 is ook het jaar van de disseminatie en professionalisering. We hebben intussen veel kennis en knowhow opgebouwd en die moet gedeeld worden. Rika schrijft Nelsons Acrobatenboek, een prachtig geïllustreerd boek over Circomotoriek voor ouders en kleuters. In opdracht van het Vlaams Circuscentrum organiseert Cirkus in Beweging voor 10de keer de BIC-opleiding (Begeleider in de Circuskunsten), een opleiding voor toekomstige circusdocenten. Op organisatorisch vlak gaan ook weer een stukje vooruit; we verdubbelen onze kantoorruimte door het oude secretariaat van Open School in te palmen.

2014 Cultuur-educatieve vereniging

Onze zoektocht naar nieuwe fondsen bracht ons bij een nieuw Vlaams subsidiekanaal. In 2014 worden we erkend als Cultuur-educatieve vereniging in het kader van het vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid van de Vlaamse overheid. Intussen zitten we aan een 1000-tal leden die samen meer dan 1300 les-eenheden volgen. Wegens groot succes wordt het aanbod Parkour fors uitgebreid, naar alle leeftijden. Percussie is ook al jaren flink vertegenwoordigd bij Cirkus in Beweging. Eerst met Lokomotiv, die naar verloop van tijd op eigen benen gingen staan, later volgden Dynamo, de Madammen from Ipanema en Molotov. In 2014 starten we met een nieuwe groep kinderen.

2016 CirkOOH! CirkAAH!

In 2016 organiseert Cirkus in Beweging voor de vierde keer het internationaal jeugdcircusfestival CirkOOH! CirkAAH! Ditmaal in Hal 5 van de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo. Op deze unieke locatie zorgen 60 jongeren uit 6 landen en vele (semi-)professionele circusartiesten samen voor een onvergetelijk festival. Er wordt een nieuwe dynamiek ingezet in deze nieuwe wijk, en ook de stad Leuven zag dat het goed was … wordt zeker vervolgd.

Anno 2016 is Cirkus in Beweging één van de grootste educatieve circushuizen in Europa. Wekelijks worden ruim 1200 kinderen, jongeren en volwassenen uitgedaagd om tijdens lessen, trajecten en projecten te proeven, te leren en te experimenteren met creatieve, artistieke en expressieve bewegingsvormen.

2021 Cirkus in Beweging reorganiseert

Rika (oprichtster Cirkus in Beweging) ging met pensioen in augustus 2022 en Jonas (artistiek coördinator) werkt intussen voor 80% bij CirkLabo (onder 30CC). Dit maakt dat er binnen de coördinatieploeg van CiB veel veranderd is. Nood aan meer duidelijke organisatiestructuur.
In 2021-2022 begonnen we te werken met teams en discipline-groepen om verwachtingen en verantwoordelijkheden duidelijker te structureren. Daarnaast namen we deel aan het “Reinventing Circus Organizations” project. Sindsdien werken we ook met “bubbels” die elk autonoom kunnen werken en taken tot een goed einde kunnen brengen.

2023 Cirkus in Beweging viert 30 jaar!!!

Cirkus in Beweging doet zijn 30ste toertje rond de zon en dat kan niet onopgemerkt blijven. We vieren deze mijlpaal met al onze leden, medewerkers en vrijwilligers. Daarnaast krijgt Cirkus in Beweging een nieuwe stijl met onder andere een nieuw moderner logo.

Jaarverslagen

Download hier onze jaarverslagen:

2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018