Artistieke trajecten

 

Circus is een podiumkunst. Optreden en tonen wat je kan, is wat circus, circus maakt. Daarom biedt Cirkus in Beweging optreedkansen aan iedereen die op een podium wil staan.

We organiseren dan ook verschillende optreedmomenten: open pistes, de jaarlijkse Galavoorstelling en opendeurdagen. Maar ook in je wekelijkse circusles komt optreden ruim aan bod en leer je jezelf en je circuskunsten te tonen.

Elk jaar starten er nieuwe trajecten waar elke leeftijd zich artistiek kan uiten, zowel in groep als individueel. Wil je graag zelf op een podium staan? Of eerder zelf een project uitwerken? Is een voorstelling regisseren meer voor jou weggelegd? We bieden verschillende mogelijkheden aan!

Wil jij meer informatie? Of vraag je je af wat best bij jou past? Stuur dan een mail naar artiesten@cirkusinbeweging.be.

De productie­groepen

Een productiegroep is een bende circusjongeren die wilt werken aan een echte circustheatervoorstelling en die graag wilt optreden. Instappen in een productiegroep kan niet zonder het nodige enthousiasme, maar ook niet zonder een forse dosis inzet. Daarom vragen we een serieus engagement zodat de groep kan uitgroeien tot een hechte circusbende.

 • Nieuwe Productiegroep (P1) onder leiding van Renaud Verbiest (Ren).
  Deze groep is gestart in september 2023 als vervolg op de productieles van 2022-2023. Deelnemers van deze productieles kunnen zich dus zondermeer inschrijven, maar ook nieuwe deelnemers, zolang ze 12 jaar of ouder zijn en ook nog minstens één andere circusles volgen, kunnen hieraan deelnemen.
  Nieuwe deelnemers worden door Ren gecontacteerd voordat we de inschrijving bevestigen.
 • Paraplu (P2), de productiegroep onder leiding van Marth De Kinder en Ana Lekše.
 • Movolt (P4) is de productiegroep onder leiding van Giel Meneve.
 • Cuberdon (nr. 52) ons circusorkest, Baguette de percussiegroep en percussiegroep ROFL (nr. 53). Alle informatie over de muziek- en percussiegroepen vind je hier.
 • Les Nicolettes (P3) is onze majorettegroep onder leiding van Nicole Claes.
 • DYNE is onze semiprofessionele acrobatengroep onder leiding van Hanna Mampuys.

Meer uitleg vind je ook bij ons artistiek aanbod.

Deelnemers van de productiegroepen moeten zich opnieuw inschrijven voor elk nieuw lesjaar. Aansluiten bij een reeds bestaande productiegroep kan enkel in overleg met de begeleiders. Indien je interesse hebt, stuur je een mailtje naar artiesten@cirkusinbeweging.be, waarin je uitlegt waarom je graag zou aansluiten bij een bepaalde groep.

Hou onze Facebook of website ook zeker in het oog. Daar laten we je weten wanneer er een nieuwe productiegroep start!

Onderaan deze pagina vind je terug wanneer de lessen voor onze productiegroepen plaatsvinden en kan je je inschrijven!

Werkplaats

De werkplaats is een plek waar je kan trainen, oefenen, creëren, samenzijn en andere artiesten en circusliefhebbers kan ontmoeten. De eerste 20 minuten van zo’n les is er een gemeenschappelijke opwarming, hierna maak jij de keuze. Je kan in deze ruimte je eigen ding doen, samen trainen, afspreken en inspireren. Er is een gemotiveerde artiest of lesgever aanwezig die je bijstaat bij vragen waar nodig. Er wordt hier veel uitgewisseld en van elkaar geleerd.

Leden van productiegroepen en de productieles mogen hier (gratis) aan hun nummers komen werken.

Meer informatie over vrije training en werkplaats en wanneer we deze organiseren, vind je hier.

Het animatie­traject

Bij Cirkus in Beweging zetten we volop in op de groeikansen van onze jongeren. Ben jij een geboren entertainer en wil je de kneepjes van het vak leren? Dan ben je bij ons animatietraject aan het juiste adres!

We werken in dit traject zowel met juniors als met seniors, waarbij er minstens één van elk meegaat naar een animatie. Nadat je voldoende ervaring hebt opgedaan, kan je als junior de overgang maken naar senior en zelf artiesten in wording begeleiden. Dat zorgt ervoor dat we een kwalitatief en divers aanbod hebben waarin onze jongeren kunnen leren. Bovendien kunnen we zo ook democratische prijzen aanbieden!

Benieuwd naar welke animaties we zo aanbieden? Op deze pagina kan je alvast een kijkje nemen naar het uitgebreid aanbod!

Ben jij nu al enthousiast en wil je graag deelnemen aan één van onze animaties? Stuur dan een mail naar artiesten@cirkusinbeweging.be voor meer informatie over het animatietraject!

Het productie­traject (lesjaar 2022-2023)

Voel jij de podiumkriebels in je lijf en wil je meer? Dan is het productietraject iets voor jou! Je zet tijdens deze lessen je eerste stappen op het podium, en wie weet blijf je doorgaan!

Gedurende een jaar krijg je alle tools die je nodig hebt als beginnende circusartiest. Dat jaar bestaat uit verschillende modules. Elke module heeft een ander thema en wordt door een andere docent gegeven. Zo zullen er technische modules zijn, creatieve modules en modules waarin je werkt aan een specifiek project (enkele voorbeelden uit vroegere productielessen zijn een circusvoorstelling in samenwerking met een kinderkoor, een circusparade, steltenloopacts uitwerken, figureren voor de televisie…).

Na een jaar ervaring opdoen, kan deze groep veranderen in een productiegroep, die toewerkt naar een vaste voorstelling, met een vaste coach.

Dus

 • Ben je een circusenthousiasteling tussen de 10 en 14 jaar?
 • Voel je de podiumkriebels in je lijf?
 • Doe je minstens 1 specialisatieles?
 • Wil je deel uitmaken van een enthousiaste groep jongeren?
 • Toon je graag je circuskunsten?

Dan is deze groep voor jou!

Leg je ei

Dit is een nieuw project dat werd gestart in oktober 2021. Elk jaar doet Cirkus in Beweging een open call naar ideeën. Je kan het niet gek genoeg bedenken; alles kan, alles mag. Een evenement of festival organiseren, een voorstelling maken, nieuwe circustechnieken of –materialen vervaardigen of een circusschool op wielen maken. Alle ideeën zijn welkom! De enige voorwaarde is dat er een link met circus moet zijn.

Cirkus in Beweging kiest 2 concepten uit alle inzendingen. Deze worden ondersteund waar nodig, met o.a. budget, ruimte, materialen, coaching… 

Kalender